Podróże · Poradnik

Chcesz wyjechać do Australii?

wiza work and holiday

„A może by tak rzucić wszystko i wyjechać na koniec świata?”

Jeśli czasem przychodzi Ci taka myśl do głowy, to na pewno zainteresuje Cię możliwość wyjazdu do Australii na rok lub dwa lata! Właśnie teraz jest idealny moment aby przygotować wniosek o wizę, ponieważ złożyć go będzie można 1 lipca 2017 aby załapać na jedną z 200 wiz dostępnych w tym roku przyznawanych na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”.

Wiza Work and Holiday

Wiza Work and Holiday dla Polaków została wprowadzona zaledwie trzy lata temu. Jest świetną opcją dla młodych ludzi (poniżej 31. roku życia), którzy chcą zwiedzić Australię i przy okazji popracować. Jest to jedna z niewielu wiz, które dają prawo do pracy jednocześnie nie będąc biurokratycznym koszmarem na etapie składania wniosku. Wiza przyznawana jest na rok z możliwością przedłużenia jej na kolejny rok pod warunkiem, że przepracujemy trzy miesiące w jednej z wyznaczonych branży.

Jak przygotować wniosek?

Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie na stronie Urzędu Imigracyjnego. Aby ubiegać się o wizę Work and Holiday, należy przygotować następujące dokumenty:

  • wypełniony formularz zgłoszeniowy – Form 1208;
  • kopia paszportu;
  • kopia aktu urodzenia lub dowodu osobistego (przetłumaczone na j. angielski);
  • dyplom ukończenia studiów lub zaświadczenie o ukończeniu drugiego roku studiów licencjackich (przetłumaczone na j. angielski);
  • certyfikat IELTS z wynikiem minimum 4.5 lub inny uznawany certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie średnio zaawansowanym;
  • dwa zdjęcia paszportowe;
  • zaświadczenie o posiadaniu oszczędności w wysokości AU$5 000 (ok. 15 000PLN) oraz odpowiedniej kwoty na bilet powrotny (wyciąg z banku);
  • zaświadczenie o zamiarze Twojego uczestnictwa w programie wizowym z Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Dokumenty należy wysłać kurierem do australijskiej ambasady w Berlinie. Opłata za złożenie wniosku wynosi AU$440 (ok. 1320PLN).

Warunki

O wizę mogą się ubiegać osoby między 18. a 31. rokiem życia, więc jeśli tak jak ja kończysz w tym roku trzydziestkę, to jest to ostatni dzwonek aby aplikować o wizę Work and Holiday. Zachęcam Cię do wzięcia pod uwagę wyjazdu do Australii, już za tydzień na moim blogu pojawi się kolejny wpis o powodach, dla których warto tu przyjechać!

Jeśli macie pytania związane z wyjazdem do Australii, zachęcam Was do zostawienia komentarza poniżej. A teraz życzę Wam takiej leniwej niedzieli!

DSC_0098

 

 

Reklamy

8 myśli na temat “Chcesz wyjechać do Australii?

    1. Rzeczywiście, ale jeśli chodzi o finanse, to można skorzystać z pomocy rodziny, jeśli ktoś ma takie oszczędności. Nie trzeba tych pieniędzy zabierać ze sobą. 🙂

      Polubienie

  1. Ciekawe informacje, a czy moglabys napisac cos o dostepie dla osob mieszkajacych np. w Szkocji przez ostatnie kilka lat, czy szkoly lub referencje z pracy w UK sa akceptowane u was?

    Polubione przez 1 osoba

    1. Hej Iwona, dziękuję za komentarz. Tak, kwalifikacje i referencje z UK są akceptowane, czy masz na myśli jakiś konkretny certyfikat, dyplom lub zawód? Możliwość podjęcia pracy w danym zawodzie zależy też od australijskich przepisów, więc czasem zagraniczne certyfikaty owszem, pomagają znaleźć pracę, bo są dowodem posiadanej przez nas wiedzy, ale formalnie nie uprawniają nas do podjęcia pracy, ponieważ wymagane są australijskie kwalifikacje. Tak jest np. w przypadku pracy w domach opieki – aby w ogóle móc wejść do takiego domu i zajmować się starszymi ludźmi wymagany jest Certificate III in Aged Care, czyli certyfikat, który można uzyskać tylko tutaj. W Australii szeroko rozwinięty jest system tertiary education, czyli szkolnictwo wyższe ale nie uniwersyteckie, college prowadzą kursy Certificate I, II, III, IV, Diploma i Advanced Diploma. Diploma i Advanced Diploma poziomem są porównywalne do pierwszego roku studiów. Certificate I i II są na poziomie liceum i często takie kursy podejmują osoby, które nie ukończyły szkoły. Dużo kursów jest teraz dostępnych online, więc można wyrobić sobie kwalifikacje nawet przed przyjazdem. 🙂 Pozdrawiam

      Polubienie

  2. Dzieki, ciekawe , wszysko wyglada niezle, ja mam szkole z Polski i kursy ze Szkocji, mieszkam tu od 10 (prawie 11) lat,posiadam stala rezydenture, od 6-ciu pracuje w biurze NHS, jedno dziecko zaczyna studia, drugie w high school, trzecie w primary school. Jedyny problem to moj wiek, newet jesli nadal bede sie uczyc to okaze sie ze jestem za stara. Ale dzieki za wszelkie info.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s